Geen toetsen meer voor kleuters!!

Sharing is caring!

Observatie van kleuters

Vanaf 2023 maken scholen geen gebruik meer van schoolse testen met opgavenboekje, pen en papier om de ontwikkeling te volgen van kleuters. Ze moeten dan aan de hand van observaties bekijken hoe hun kleuters zich ontwikkelen en leren. Hiervoor kunnen scholen gebruik maken van verschillende observatie-instrumenten. Dit staat in de wet doorstroomtoetsen primair onderwijs. Deze wet is in februari 2022 aangenomen door het parlement.

Voor scholen hoeft er niets te veranderen, als zij geen gebruik maken van schoolse toetsen bij kleuters. De school bepaalt door hun ervaring met het kind welk observatie-instrument zij kiezen. Verder kunnen net als andere leerlingvolgsystemen ook observatie-instrumenten voor kleuters geaccepteerd worden. Scholen beslissen zelf of zij geaccepteerde observatie-instrumenten voor hun kleuters gebruiken.

 

(De tekst van de volgende pagina op de website van de rijksoverheid is (eindelijk) aangepast. Er staat nu duidelijker voor scholen wat er wel/niet hoeft te veranderen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-legt-de-basisschool-de-prestaties-van-mijn-kind-vast

Gerelateerde artikelen

Reacties

Aankomende evenementen

Aankomende evenementen